Ново изискване за кандидатите по „Аз мога повече”

Въведено е изискване кандидатите за обучение по програма „Аз мога повече”, които са завършили висше образование, да предоставят и дипломата си за средно образование, съобщи в. „Сега”. Новото изискване било въведено, защото хора, пожелали да изучават даден език, го били изучавали в средното си образование, вкл. и в езикови гимназии.

В. „Сега” съобщава новината, като цитира Зина Андреева от Агенцията по заетостта, която отговаря за схемата.

Ако в дипломите за завършено средно образование било записано, че часовете по даден чужд език са били под 1500 – 1700, кандидатите можело да бъдат допускани за обучение по него.

Обновление – 26 октомври 2012 г.:

Последователите на Facebook страницата ни, посветена на „Аз мога повече“, споделиха, че вече максималният броят часове (общо от дипломите), изучавани по чуждия език, за който се кандидатства, е намален до не повече от общо 300, за да бъде одобрен кандидатът.

Разрешено било също така на доставчиците на обучение по професионална квалификация, свързана с управление на МПС, да изискват доплащане за изпити за издаване на шофьорска книжка, както и ако в обучението предлагат повече материал от предвидения по програмата.

Документи за кандидатстване по програма „Аз мога повече” се приемаха до края на септември т.г.

До 1 декември са се обучавали 17 000 д., от които 4000 в курсове за професионално обучение. 330 са преминалите обучение по ключови компетентности.

Програмата досега е финансирана с 50 млн. лв., като по нея може да преминат обучение 55 000 заети лица. Обученията са по чужд език, компютърна грамотност, за професионална квалификация и други ключови компетентности.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

16 коментара към “Ново изискване за кандидатите по „Аз мога повече””

  1. Кога ще започнат да се приемат пак документи по програмата?

  2. Razre6eno li e na dostaw4icite na 4jdi ezici da iskat dopla6tane? Pri towa za wsqko niwo?

    1. Razre6eno li e na dostaw4icite na 4jdi ezici da iskat dopla6tane? Pri towa za wsqko niwo?


      здравейте,

      абсолютно забранено е да ви се изисква каквото и да е било доплащане. Вашият ваучер покрива 100% от разходите за вашето обучение. Ако доставчикът ви изисква доплащане, трябва да пуснете оплакване до Агенцията по заетостта.

  3. Казват, че срока за кандидастване по програма “ Аз мога повече“ е удължен и продължава и през 2012г. Знаете ли, дали е така, защото в Агенцията по заетоста в Бургас ми казаха, че засега е преустановено приемането на документи.От къде мога да получа компетентна информация?
    Благодаря.

    1. Казват, че срока за кандидастване по програма “ Аз мога повече“ е удължен и продължава и през 2012г. Знаете ли, дали е така, защото в Агенцията по заетоста в Бургас ми казаха, че засега е преустановено приемането на документи.От къде мога да получа компетентна информация?
      Благодаря.


      Беше удължен срокът за приключване на вече започналите обучения. В момента не се приемат нови документи и няма ново кандидатстване.

  4. Здравейте,
    Бих желала да се включа, но съм учител. Още ли е в сила правилото, че учители не могат да се включат?
    Благодаря

    1. Здравейте,
      Бих желала да се включа, но съм учител. Още ли е в сила правилото, че учители не могат да се включат?
      Благодаря

      Здравейте, Емилия Борисова,

      Да, правилото, че в програмата нямат право да участват хора, работещи в бюджетния сектор е в силна към днешна дата. Ако по някаква случайност бъде отменено – което е много малко вероятно, ще съобщим.

  5. Здравейте, кандидатствах по програмата „Аз мога повече“ септември 2011г. , тогава работех. Тази година получих уведомлението , но отказват да ми издадат ваучер, понеже в момента не работя. От къде мога да получа компетента информация? Благодаря.

    1. Здравейте,

      Съгласно правилата на програмата, кандидатите имат право на обучение, ако към момента на издаване на ваучера работят, независимо че, когато са били одобрени са работели – т.е., за да се обучавате по програмата е необходимо да работите в продължение на цялата процедура по кандидатстване и одобряване, която е описана тук: http://blog.kabinata.com/?p=2634

  6. Изтече ли срокът за подаване да документи за програма аз мога повече?

    1. Здравейте,

      Не е изтекъл – крайният срок е 2 ноември 2012 г.

  7. Работя в телекомуникационна компания. Имам ли право да кандидатствам за обучение по CISCO с тази програма?

    1. Здравейте,

      Право на обучение по програмата има всеки, който освен, че отговаря на изискванията, описани в статията, е и работещ – на тр. дог. или самонает, не работи в бюджетния сектор и не се е възползвал от същото обучение по програми с публичен източник на финансиране. Списъкът с обученията, които се предлагат по програмата, е публикуван тук: https://azmoga.kabinata.com/zaiavlenie/ (при избор на „Професия“), като „обучение по CISCO“ вероятно би било свързано с „Проектант компютърни мрежи, СППОО код: 5231001“.

  8. При онлайн обучение предоставят ли се учебници? Може ли да се изучава език от първо ниво (не е изучаван преди това)?

    1. Здравейте,

      Не, при онлайн обучението не се използват учебници – всички учебни материали са онлайн. Можете да изучавате език от което ниво пожелаете.

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?